Veelgestelde vragen

Misschien zijn er na lezing van deze website nog vragen waarop je het antwoord niet gevonden hebt.

Hieronder staat een overzicht van de meest gestelde vragen. Zit het antwoord daar niet bij, neem dan alsjeblieft contact op.

Wat is shiatsu-therapie

Shiatsu of acupressuur of “acupunctuur zonder naalden” bestaat al duizenden jaren. Ontstaan in China en verder ontwikkeld in Japan. Door shi (=vinger) atsu (=druk) wordt druk uitgeoefend op energiepunten in het lichaam. Zo wordt contact gemaakt met het netwerk van energiebanen (meridianen).

Deze meridianen kun je vergelijken met stromende rivieren. Als er rommel in de rivier ligt, verandert de stroming. Als er blokkades in het lichaam ontstaan, verandert het energielevel. Alle meridianen zijn met elkaar en met onze organen (lever, galblaas, hart, dunne darm, maag, milt, longen, dikke darm, nieren en blaas) verbonden. Ons bloed voorziet ons fysieke lichaam van voeding. Meridianen laten helende energie door alle fysieke systemen circuleren. Daarnaast beïnvloeden de meridianen hoe wij ons psychisch, emotioneel, mentaal en spiritueel voelen. Door de aanraking wordt direct gewerkt met essentiële levensenergie die in ieder levend wezen aanwezig is; ook wel Qi, Chi of Ki genoemd.

Shiatsu is geschikt voor jong en oud. Door regelmatig een shiatsu behandeling te ontvangen, werk je actief en preventief aan je eigen welzijn.

Klachten die zich goed laten behandelen met shiatsu: ademhalingsproblemen, gespannen schouders, gewrichtsklachten, hoofdpijnen, rugklachten, spijsverteringsklachten, nervositeit, angst, stress, klachten die voortkomen uit verlies en rouw.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën ontlenen hun geneeskrachtige eigenschappen aan de plantenwereld. Geurige essentiële oliën brengen geest, lichaam en emoties in evenwicht.

Wat zijn bloesemremedies?

Bloesemremedies zijn vloeibare preparaten, gemaakt van bloemen en bloesems van bomen en struiken. Een bloesemremedie helpt je bij het bewust worden van emotionele, mentale en spirituele kwaliteiten in jezelf. Vervolgens helpt ze je deze kwaliteiten in jezelf te ontwikkelen en de patronen, die je belemmeren in je ontwikkeling, los te laten.
Bloesemremedies zijn geschikt voor kinderen, volwassenen, dieren en planten.
Ze kunnen naast reguliere medicijnen en therapieën gebruikt worden. Het zijn geen chemische middelen en ze hebben meestal geen bijwerkingen.

Wat zijn Dr. Schüssler celzouten?

Celzouten zorgen ervoor dat ons lichaam voedingsstoffen beter opneemt en gebruikt, waardoor de cellen goed en doelgericht kunnen functioneren. Mineralen zijn de basis van het leven. Cellen kunnen niet opgebouwd worden zonder mineralen. Dr. Schüssler en zijn tijdgenoten ontdekten in de 19e eeuw dat iedere lichaamscel een bepaalde behoefte heeft aan zeer specifieke voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen herkende men als mineraalstoffen of “levenszouten”. Dr. Schüssler ontwikkelde celzouten die identiek zijn aan de minerale zouten in ons lichaam. Hij ontdekte dat ziekte vaak ontstaat door een tekort aan bouwstoffen in de cel.
Door de celzouten te verwrijven en te verdunnen wordt de werkzame stof van het celzout via het mondslijmvlies gemakkelijk opgenomen en naar de cellen in het lichaam getransporteerd.

Celzouten laten zich goed combineren met andere therapieën, zoals homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en bloesemtherapie. Ze kunnen het lichaam helpen reguliere geneesmiddelen beter op te nemen. Raadpleeg bij twijfel over het gebruik van celzouten een deskundige en bij ernstige klachten altijd een arts!

Wat zijn De Vijf Elementen?

De Vijf Elementen Filosofie vormt een van de pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ze is gebaseerd op een oeroud principe: de cirkel. De elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water volgen elkaar op en vormen samen de cirkel. Ze beïnvloeden elkaar en houden elkaar in evenwicht. De Vijf Elementen symboliseren een proces in een groter geheel.

Deze cyclus vindt ook plaats in ons eigen leven: Hout (geboorte) → Vuur (puberteit) → Aarde (volwassenheid) → Metaal (ouderdom) → Water (dood). Waarna de cirkel rond is en een nieuwe cyclus start. In dit concept past de gedachte dat energie nooit verloren gaat en alles met alles verbonden is.

In ons lichaam zien we deze Vijf Elementen cyclus ook terug. Via het netwerk van meridianen (energiekanalen) staan onze organen met elkaar in verbinding: Hout (Galblaas en Lever) → Vuur (Dunne darm en Hart) → Aarde (Maag en Milt) → Metaal (Dikke darm en Long) → Water (Blaas en Nier).

Hetzelfde zien we terug in de natuur: Hout (de boom ontluikt in het voorjaar met nieuw blad) → Vuur (in de zomer bereikt ze haar hoogtepunt in de groei) → Aarde (haar vruchten rijpen en worden afgeworpen in de nazomer) → Metaal (ze laat haar blad los in de herfst) → Water (ze komt tot rust in de winter).

Naarmate de geneeskunde zich verder ontwikkelde, breidde deze theorie zich verder uit. Behalve organen, pasten ook de vijf zintuigen, de weefsels, emoties en voedsel binnen het concept van de Vijf Elementen.

Kan ik een behandeling nog annuleren?

Afspraken kunnen tot 24 uur voor de afgesproken tijd kosteloos worden geannuleerd.
Daarna – of wanneer men zonder bericht niet op de afgesproken tijd aanwezig is, wordt het volledige tarief in rekening gebracht.

Worden behandelingen vergoed door de zorgverzekeraars?

Zorgverzekeraars:
Shiatsu behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering en vallen buiten het eigen risico. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.
Raadpleeg je verzekering om precies te weten voor welke vergoeding je in aanmerking komt.
Op Zorgwijzer.nl vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars die shiatsu-therapie in 2019 vergoeden.

In de VGZ-zorggids kun je de Praktijk vermelding terugvinden.

Registraties:
NVST : Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten
RBCZ : Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg
TCZ    : Register Tuchtrecht Complementaire Zorg
Ik ben in het bezit van het diploma SHO Registeropleiding Medische Basiskennis volgens Plato eindtermen.

     

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Betaling vindt plaats na afloop van de behandeling. Betaling contant en graag gepast of via bankbetaling. Pinnen is niet mogelijk. Binnen een week na de behandeling ontvang je de factuur per email. Deze kun je vervolgens indienen bij je zorgverzekeraar.

Hoe kom ik bij de praktijk?

Parkeren:
1. op de inrit aan de Kwartiersedijk. Loop langs de garage. Ga rechtsaf. Je komt dan bij de ingang van de praktijk.
2. op de Emmerichseweg direct naast huisnummer 3. Loop een klein stukje over de Emmerichseweg naar huisnummer 1. Via een trapje en het grindpad kom je bij de praktijk.
3. met vriendelijke toestemming van Restaurant de Stempel, mag geparkeerd worden op het parkeerterrein van het restaurant. Fijn als je bij het parkeren rekening houdt met de gasten van het restaurant.

Openbaar vervoer:
Breng lijn 566 Zevenaar – Spijk v.v. (via Elten) heeft een uurdienst. De buurtbus stopt tegenover de praktijk. Ga voor de actuele dienstregeling naar de website van Breng.

Moet ik speciale kleding aantrekken?

Het is prettig als je soepele kleding draagt van ademend materiaal; bijvoorbeeld katoen, viscose, wol etc. Sokken houden je voeten lekker warm tijdens de behandeling. Gebruik liever geen make-up, parfum of sterke deodorant.

Shiatsu op locatie

Ruim 13 jaar geef ik shiatsu-stoelmassage op locatie. Vier jaar gaf ik behandelingen bij ING-Arnhem; twee jaar bij NXP-Semiconductors in Nijmegen en een jaar bij HAN-Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Sinds 2013 geef ik stoelmassage bij een organisatie die zich inzet voor de instandhouding van monumenten.
Door de jaren heen heb ik inmiddels vele duizenden behandelingen gegeven. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en geef behandelingen van 30 minuten, die intensief en diepgaand zijn. Iedere behandeling is anders, afgestemd op de persoon en met aandacht voor eventuele klachten. Het effect van een behandeling is mijns inziens groter in een 30-minuten sessie dan in twee sessies van 15-minuten.

Sterke punten van deze vorm van shiatsu-stoelmassage
Op bijna iedere plek toepasbaar.
Wordt door de kleding heen gegeven.
Er wordt geen olie gebruikt.

Welk effect heeft shiatsu-stoelmassage als dit structureel wordt ingezet
Door het activeren van de meridianen stroomt de energie beter door het lichaam.
De bloedcirculatie verbetert.
Spanning en stress verdwijnen.
Pijn aan nek, rug, schouders, armen, handen en/of polsen vermindert of verdwijnt.
Het lichaamsbewustzijn wordt vergroot, hetgeen doorwerkt in de lichaamshouding.
Men voelt zich ontspannen en vitaal, waardoor de productiviteit kan toenemen.
De werksfeer wordt positief beïnvloed, waardoor het ziekteverzuim kan dalen.

Neem voor een advies op maat contact op.